Alles wat je moet weten over SEO in 2018 (ofwel: stappenplan om een SEO-ninja te worden)

 Bij consumptie van deze blogpost is een stevige kop koffie aanbevolen. Bij de redactie trouwens ook.

Bij consumptie van deze blogpost is een stevige kop koffie aanbevolen. Bij de redactie trouwens ook.

“SEO is all everybody thinks about these days, zuchtte een collega-copywriter uit Canada vorige week nog. Ik kan haar geen ongelijk geven. Van alle mailtjes, berichtjes en appjes die hier binnenlopen van (potentiële) klanten, gaat een flink deel over SEO.

En ik kan de bezorgdheid snappen. "Als je website maar op de 13e pagina van de zoekresultaten verschijnt, kan je dan niet even goed op de 13.000e pagina staan? Of gewoonweg onzichtbaar zijn?" De paniek spat haast van het scherm. Als Google je niet kent, kent niemand je, zo zou een hedendaags spreekwoord kunnen gaan (dat trouwens niet zou misstaan op zo'n tegeltje in Delfts blauw, maar ik wijk af).

Een geruststellend woordje (of 1567) is wel op zijn plaats. Door je te focussen op één (heel erg belangrijk) aspect van SEO kom je al een heel eind. Wat dat dan precies is en hoe je daar concreet mee je voordeel kan doen ontdek je in deze blogpost. SEO-ninja’s, GO!

 Adem in, adem uit. SEO hoeft niet het complexe en ondoorzichtige kluwen te zijn waarop het soms lijkt. 

Adem in, adem uit. SEO hoeft niet het complexe en ondoorzichtige kluwen te zijn waarop het soms lijkt. 

Wat is dat eigenlijk, die SEO?

First things first. Wat is SEO ook alweer?

Search Engine Land definieert SEO als volgt:

SEO stands for “search engine optimization.” It is the process of getting traffic from the “free,” “organic,” “editorial” or “natural” search results on search engines.

Ofwel: 

Zoekmachineoptimalisatie is het actief optimaliseren van een website door het verbeteren van interne en externe factoren (techniek, content, autoriteit) om het bezoek naar de website of app op relevante zoekwoorden vanuit zoekmachines te verhogen.

Met andere woorden: alle technieken en handelingen die ervoor zorgen dat jouw website beter gevonden wordt via zoekmachines (en met name Google) vormen samen SEO. Dat kan gaan over technische aspecten, maar dat gaat even goed over wat je precies op je website schrijft en de autoriteit die je website heeft opgebouwd op het Wereldwijde Web.

En is dat dan belangrijk, die SEO?

Je zou natuurlijk de filosofie kunnen toepassen die aan de basis ligt van dit geweldige boek en denken "ik ben er ferm gerust in", in heel dat SEO-circus.

Helaas. Hoezeer sommigen ook zouden willen geloven dat SEO op sterven na dood is, SEO heeft nog steeds zijn belang. In 2017. In 2018. En wellicht daarna ook. Meer nog: SEO wint wellicht alleen nog maar aan belang. 

Of we het nu leuk vinden of niet, marketing draait hierom: op de juiste plaats zijn op het juiste moment.

En vandaag de dag, als mensen op zoek zijn naar oplossing voor een probleem, dan zoeken ze - jawel - in eerste instantie op Google. En dus moet je zorgen dat je daar ook effectief gevonden wordt. Het podium dat je kan krijgen als je het SEO-spel slim weet te spelen, is er een met Tomorrowland-allures (waarmee ik bedoel dat het bijzonder groot is, niet dat je publiek noodzakelijk in een trance geraakt van jouw tunes. En Woodstock kan ook, als dat meer jouw crowd is).

 Het antwoord op al je vragen. Google, niet de wijn natuurlijk. 

Het antwoord op al je vragen. Google, niet de wijn natuurlijk. 

Vinden content marketeers SEO dan niet des duivels?

Misschien heeft het iets te maken met de gepolariseerde (online) wereld waarin we leven. Een wereld waarin we een kant kiezen in een debat en dat uitdrukken met een hashtag. Denk maar aan de recente #metoo discussies, waar Facebookfans en Twitteraars frontaal met elkaar in de aanval gingen. Een onverkwikkelijk schouwspel van digitale koppensnellers, zo leek het wel. 

Die gepolariseerde mentaliteit, waarin alles ofwel maagdelijk wit of gitzwart is, zien we ook terugkomen in het "SEO vs. … (vul vrij aan)" debat. SEO vs. sociale media. SEO vs. PPC. SEO vs. content marketing. Alsof het ene het andere uitsluit.

Dat is natuurlijk je reinste onzin. Slimme marketeers (ondernemers/bloggers/...) denken niet in hokjes. In online marketing heeft elk kanaal, elke techniek een rol te spelen en het is kwestie van die allemaal te doen samenspelen. Een beetje zoals een topdirigent dat doet met zijn orkest: hij moet de strijkers ook doen samenspelen met de blazers, anders speelt het ganse orkest algauw voor een lege zaal.

Niet in hokjes denken loont. En dat is bij uitstek het geval voor SEO en content. 

·       SEO helpt je om je content en je onderneming zichtbaar te maken voor een groter publiek (Woodstock, remember?)

·       Content marketing helpt op zijn beurt om autoriteit op te bouwen en je SEO-score te verbeteren. 

Geven en nemen dus. Maar zo schoon dat dat is. Daar kan ik nu als content marketeer niks, maar dan ook niks op tegen hebben. PEACE, LOVE AND UNDERSTANDING, Y'ALL.

 Ook content marketeers kunnen SEO-ninja's zijn. TSJAKKAAAAAH!

Ook content marketeers kunnen SEO-ninja's zijn. TSJAKKAAAAAH!

Kalmte en spuitwater kunnen u redden

OK. Dus.

SEO is er.

SEO is belangrijk.

SEO is een niet onbelangrijk radarwieltje in je big picture marketing strategie.

En SEO en content kunnen in perfecte harmonie leven.

Maar SEO is ook moeilijk. Lastig! Al die technische regeltjes. En wat nog het meest weerstand oproept: die regeltjes die VERANDEREN OM DE HAVERKLAP. Serieus, Google, hoe zeer kan je met een mens zijn (haar) voeten rammelen?

Dat algoritme, dat is wispelturiger dan die losse flodder die je hebt opgepikt op Tinder. Telkens je het gevoel hebt dat je hem een beetje begint te doorgronden - hij houdt van diepzinnige gesprekken bij een goed glas Pinot Noir - toont hij zich van zijn meest schizofrene kant. "Hoezo, je brengt je vrijdagavond liefst door al pintelierend in een bruine kroeg?".

Zo gaat dat dus ook met Google (en for the record en bij uitbreiding ook met Facebook, Twitter, enzovoort). Van zodra het bedrijf een scheet laat, schiet iedereen in een kramp: "Wat gaat er gebeuren met mijn rankings?". En daar zijn die paniekaanvallen weer!

Belangrijke elementen in het algoritme veranderen. Voortdurend. Abrupt. En in het geheim. En jij mag weer van nul beginnen. Of zo lijkt het tenminste. 

 SEO. Daten. Er zijn geen grenzen aan het advies dat we hier bij Summer of Content delen. Waardevolle content, weet je wel?

SEO. Daten. Er zijn geen grenzen aan het advies dat we hier bij Summer of Content delen. Waardevolle content, weet je wel?

Van Old School SEO...

In de goede oude tijd analyseerde Google je website om te zien hoe vaak je een bepaalde zoekterm gebruikte. Het Google-spinnetje kroop langs pagina's, paragrafen en zinnen om te controleren hoe vaak een bepaalde zoekterm voorkwam in je:

·       Title tag

·       URL

·       Image ALT text

·       Description tag

·       H1 tag

Wat resulteerde in SEO-optimised pagina's propvol SEO zoektermen. Goed vindbaar voor het Google Spinnetje, maar onleesbaar en vol nonsens voor een normale mens van vlees en bloed.

 Blogposts propvol zoektermen steken zonder waarde te creëren is contraproductief. 

Blogposts propvol zoektermen steken zonder waarde te creëren is contraproductief. 

... naar New School SEO

Om heel eerlijk te zijn: Google houdt nog steeds rekening met die technische aspecten. Dus een ietsiepietsie technische kennis daarvan is zeker geen overbodige luxe.

Maar… Dat wispelturige algoritme is ondertussen wel een pak intelligenter geworden dan zijn oudere broertje. SEO is niet langer alleen een kwestie van zoektermen op strategische plaatsen zetten. 

Uiteindelijk heeft Google één hoofdtaak en dat is zorgen dat zijn gebruikers het béste resultaat voorgeschoteld krijgen. Content die tegemoetkomt aan een concrete vraag of probleem. En, guess what: 9 keer op 10 is dat niet de webpagina die opzettelijk volgestouwd is met zoekwoorden. 

Nope, nope, nope. De beste pagina's gaan in de diepte in op een bepaald onderwerp. Met zo'n goed uitgewerkte, waardevolle content bedient Google zijn gebruikers op hun wenken. Ze vinden alles wat ze nodig hebben op één plaats. 

Ja, je hebt het goed begrepen: ijzersterke content is één van de hoekstenen van SEO. Dat zegt Google trouwens zelf (als het al eens een steelse blik achter de schermen toelaat). 

Naar een nieuwe definitie van SEO? 

Weet je nog die definitie uit het begin van deze blogpost? Die kunnen we eigenlijk maar beter vervangen door de volgende:

Echte SEO is Google helpen om de content van je website te begrijpen.

Het gaat over het sturen, gidsen en helpen van Google. Niet om het manipuleren met allerhande technische hocus pocus

SEO in 2018 is het handje vasthouden van de Google-spinnetjes. Een beetje zoals met die Tinder date dus! Als iemand je nog aanraadt om je content vol te proppen met zoektermen zoals een kalkoen met Thanksgiving of begint over keyword density, zoekwoord hacks, of iets dergelijks: zet het dan vooral op een lopen. Ninja-style.

En dan nu: hoe word ik een SEO-ninja?

 Technische SEO is zo 2017. Creëer content als een pro en je hebt je publiek sneller op je hand dan Sensei Wu "Spinjitzu" kan zeggen. 

Technische SEO is zo 2017. Creëer content als een pro en je hebt je publiek sneller op je hand dan Sensei Wu "Spinjitzu" kan zeggen. 


De granddaddy van alle SEO-tips. Dit is waar je op gewacht hebt.

Die Google spinnetjes waar we het over hadden? Die hebben geen creditcards. Die kunnen jouw online cursus niet kopen. Als je je op zoekrobots focust bij het schrijven van de teksten op je site, dan zit je focus he-le-maal fout. Je publiek is waar het om draait. En Google is gewoon een manier waarop jouw publiek jou kan vinden.

De SEO-strategie die je het verst gaat brengen in het nieuwe jaar is dan ook om jouw potentiële klanten op hun wenken te bedienen. Maak consistent originele en kwalitatieve content, geschreven met jouw ideale klant in gedachten, niet met de spinnetjes.

Creëer content die hen interesseert en die aan hun behoeften tegemoetkomt. Zorg dat het ongelofelijk nuttige content is. Geef die content de tijd en energie die het verdient. En zorg voor diepgang met lange en gedetailleerde blogposts tjokvol waardevolle content.

En als je dan toch aan het focussen bent op je publiek: gebruik de taal die je publiek gebruikt. Kijk eens verder dan je Google-Keyword-neus lang is. Waarover praat jouw publiek? Hoe formuleren ze hun vragen? Observeer hen op sociale media. Luister écht naar wat ze zeggen (en hoe ze het zeggen) op die nieuwjaarsreceptie. Vraag waarvan ze wakker liggen op je Facebookpagina of in je wekelijkse e-mail naar je lijst.

Echte SEO-ninja’s zijn meesters van empathie en luisteren. Eat that, Sensei Wu.

 

P.S. Die kwaliteitsvolle content komt er natuurlijk niet vanzelf. Als jij graag leert hoe je die content moet aanpakken, en hoe je er meteen invliegt met een 2 daagse Content Retreat, schrijf je dan in voor de volgende editie van Summer Of Content.

 

Anouck Meier

volzin, 126 Brugseweg, Ieper, Vlaanderen, 8900