7 tips om zelf je eigen content retreat te organiseren

Je kon er niet bij zijn op de Summer of Content retreat. Al een vakantie geboekt. Al een opdracht staan. Geen opvang voor de kids. Helaas pindakaas. Want je wilde wel koste wat het kost je content-huishouden op orde stellen. Dan is er nu goed nieuws, want met Summer of Content @Home organiseer je gewoon je eigen content retreat wanneer het jou past. Je eigen retreat organiseren en je content voor de komende weken en maanden op een paar ultra-productieve dagen klaarzetten, zonder je vertrouwde werkplek te hoeven verlaten, dat is Summer of Content @Home. Maar hoe haal je nu het onderste uit de kan tijdens Summer of Content @Home? Met onze tips & tricks kom je al een heel eind!

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Zo’n tour de force uithalen als al je content voor de rest van het jaar produceren op een tweetal dagen, dat doe je niet onbezonnen. Als je op dag één van je home retreat nog moet beginnen nadenken over welke blogposts je nu precies gaat schrijven of wat een goede topic zou kunnen zijn voor je volgende podcastaflevering, dan ga je - vrees ik - niet ver geraken.

Als je écht resultaten wil boeken, dan ga je de fundamenten voor een succesvolle retreat al op voorhand moeten leggen. Door te leren hoe je op een strategische én efficiënte manier content produceert tijdens de workshops. Door je contentstrategie en -plan uit te stippelen aan de hand van het content werkboek en door je strategie op scherp te stellen tijdens de coachingsessie. 

Als je écht van Summer of Content @Home een succes wil maken, dan neem je de voorbereiding ernstig en weet je aan de vooravond exact welke e-mailcampagne je gaat uitschrijven of welke foto’s je nodig hebt voor je Instagram account voor de komende maanden. Plan pas je content retreat in als je weet dat je je huiswerk op voorhand grondig gedaan hebt.

 

2. Prik twee dagen en blokkeer je agenda... volledig

Toen Gerrit en ik een goede benaming zochten voor ons concept, dan hebben we redelijk lang getobd over de term “retreat”. Bestond er nu echt geen betere, Nederlandse benaming voor wat we wilden organiseren?

Als die er al is, dan hebben we ze in ieder geval niet gevonden. Maar één van de connotaties die bij het woord ‘retreat’ hoort, is letterlijk ‘zich terugtrekken’. En dat is ook wat absoluut noodzakelijk is, wil je van Summer of Content @Home een echte productieve tweedaagse maken. 

Dat wil zeggen: géén business as usual, maar je terugtrekken op een plek waar de waan van de dag even irrelevant wordt. Kan dat gewoon bij jou thuis, op kantoor of in je zaak? Prima.

Weet je van jezelf dat de verleiding te groot gaat zijn om niet af en toe "héél even" bezig te zijn met andere dingen? Of is de kans groot dat je daar alsnog gestoord wordt door klanten, partners, huisgenoten,…? Zoek dan vooral een rustige plek op waar je ongestoord en gefocust aan de slag kan.

Zorg in elk geval dat je gedurende je content retreat geen enkele andere taak hoeft uit te voeren of aan niks anders hoeft te denken dan aan het maken van je content.

En dat brengt ons ook naadloos bij punt 3.

3. Weg met die afleidingen!

Zoals Gerrit al uit de doeken deed in deze blogpost, is een belangrijk aspect van productief werken singletasken. Om toegewijd te kunnen werken aan je content en zoveel mogelijk gedaan te krijgen op een korte tijd, is focus van het allergrootste belang. Content creëren en niets dan content creëren is de doelstelling.

Omdat je nu eenmaal bij het produceren van content vaak heel wat tijd online doorbrengt, is de kans op wilfing echter bijzonder groot. Wilfing, zei u? Het verdwijnen in de konijnenpijp genaamd het wereldwijde web en er een paar uur later weer bovenuit komen zonder dat het ook maar tot iets concreet geleid heeft. Buiten nutteloos tijdverdrijf dan.  

Omdat het vlees nu eenmaal zwak is (ja, ik beken, ik ben een lustige wilfer), bestaan er heel wat nuttige apps die je kunnen helpen om aan de virtuele verleiding te weerstaan, zoals Freedom of Rescue Time.  Of je kan je natuurlijk ook in een wifi-vrije zone begeven en je telefoon achter slot en grendel steken. Zoals jij wil.

Ook e-mail, chatten, appen en sms'en is tijdens Summer of Content @Home trouwens te mijden als de pest!

Nog een tip: soms kan het ook helpen om expliciet op te schrijven wat je allemaal NIET gaat doen tijdens je retreat. Een not-to-do-list, zeg maar. 

4. Batchen is de boodschap

Mijn (uitgebreid) pleidooi voor batchen lees je hier, maar kort gezegd komt het erop neer dat je veel productiever te werk kan gaan als je je werk per taak organiseert.

Als je bijvoorbeeld tijdens Summer of Content @Home wil focussen op het schrijven van blogposts, dan kan je heel wat tijd besparen door je tijd in blokken op te delen die je wijdt aan bepaalde taken.

Een paar uur schrijven gevolgd door een paar uur geschikte foto’s klaarzetten en daarna nog een paar uur besteden aan SEO is een pak efficiënter dan blogpost per blogpost te springen tussen die verschillende taken.

5. Hou je vooruitgang in de gaten met een scorebord

Het is een principe waarmee ik kennis maakte in de wereld van Bullet Journaling: het bijhouden van van alles en nog wat (beweging, hoeveel fruit je gegeten hebt, hoeveel boeken je gelezen hebt en allerhande andere goede gewoontes) aan de hand van “trackers”. Het komt erop neer dat je een soort scorebord maakt voor jezelf met wat je al allemaal verwezenlijkt hebt tijdens je retreat: aantal blogposts, foto’s, video’s, e-mails en noem maar op. Door het visueel voor te stellen motiveer je jezelf.

Een variant hierop is de “accountability tracker”: hierbij verplicht je jezelf om elk uur op te schrijven wat je in dat uur precies verwezenlijkt hebt. Als je na een uur moet opschrijven dat je het eigenlijk vooral op YouTube hebt doorgebracht, dan ga je dat het volgende uur wellicht niet meer tegenkomen...

6. Neem voldoende pauze

Gefocust werken aan je content is hard labeur en vraagt concentratie en energie. Neem daarom regelmatig een (kleine) pauze. Ideale pauzes duren niet té lang en laten je achteraf toe om weer helemaal fris achter je computer te kruipen. Een beetje beweging, een praatje slaan, even muziek luisteren: je ondervindt zelf best wat voor jou werkt. 

Voor mij werkt een korte wandeling erg goed. Als ik energie teveel heb, zie je me soms met een hoola-hoop in de tuin verdwijnen. Enfin, misschien is het beter als dat net niet gezien wordt ;-) 

Wat ik ook warm kan aanbevelen is de Pomodoro-Techniek: 25 minuten opperste concentratie afgewisseld met korte pauzes van 5 minuten. Na een reeks van 5 pomodoro’s mag je een langere pauze nemen. Voor mij is dat een prima ritme, maar dat ligt uiteraard bij iedereen anders. Maar vergeet in ieder geval niet te pauzeren: content produceren is een creatief proces en dat vraagt de nodige “zuurstof” tussendoor. Over het algemeen geldt: beter vaker kortere pauzes dan minder vaak heel lange pauzes, want dat verstoort je flow.

7. Bundel de krachten

Zien werken doet werken. Op de retreat zetten we in op het samen in groep werken aan onze content. In een omgeving werken waar anderen ook geconcentreerd bezig zijn, kan een enorm positieve invloed hebben op je eigen productiviteit. Zoek een rustige plek waar je met andere ondernemers kan samenzitten om te werken aan je content. 

Dat kan in een co-working space of even goed in een Hoffice (Home + Office, een beweging die pas voet aan de grond krijgt in België, waarbij mensen afwisselend bij elkaar thuis samenzitten om te werken). Of doe zoals wij deden en huur een vakantiewoning of Airbnb voor een paar dagen. Het aangename aan het nuttige koppelen, heet dat dan!

Maar eigenlijk hoef je zelfs je huis niet uit om te kunnen profiteren van die zalig productieve sfeer. Want wat zéker goed werkt zijn onze virtuele co-working dagen die openstaan voor àlle Summer of Content deelnemers, dus ook voor iedereen die van thuis uit meedoet. 

 

Summer of Content @Home in het kort:

  • Je krijgt dezelfde live workshops als de deelnemers aan de content retreat (of bekijkt de opnames wanneer het jou past)
  • Met hetzelfde werkboek om je nieuw opgedane kennis toe te passen in de praktijk voor jouw bedrijf
  • Je krijgt een 1-op-1 coaching call waarin je al je vragen over je content-strategie en -plan rechtstreeks aan ons kan stellen.
  • En we organiseren maar liefst vier virtuele co-working dagen in september om samen met de andere enthousiaste Summer of Content leden aan je content te werken.

 

De inschrijvingen voor Summer of Content @Home zijn trouwens nu geopend! Wil je ook voor eens en voor altijd weten hoe je op een strategische en efficiënte manier content creëert? Al je content klaarzetten voor de komende maanden? Wij reiken je alle tools aan om er samen met de Summer of Content community een succes van te maken!

 

 

Anouck Meier

volzin, 126 Brugseweg, Ieper, Vlaanderen, 8900