Hoe word je dé autoriteit in je vak?

SOC-GV-AM-5599-Blogpost.jpg

Vorige week gaven Anouck en ik een unieke online workshop met de titel "Word dé autoriteit in je vak met strategische content".

Het werd een knaller van een workshop van bijna 2 uur waarin we niet alleen een framework gaven om dankzij strategische content marketing dé autoriteit te worden in je vak, maar ook hoe je dat dan concreet omzet in de praktijk.

Deze blogpost geeft je een korte samenvatting van de workshop. Uiteraard kunnen we hier niet even veel bespreken als in de workshop, dus als je de workshop nog wil bekijken dan kan dat hier.

Waarom zou je eigenlijk de autoriteit willen worden in je vak?

Als solo-ondernemer wil je dat mensen weten waarvoor ze bij jou terecht kunnen.

Het klinkt misschien wat vreemd, maar hoe beter jij in een vakje past, hoe beter mensen dat onthouden. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je je per se moet beperken tot 1 specifieke dienst of product, maar wel dat je je best zo goed mogelijk focust.

Maar je wil niet enkel dat mensen weten waarvoor zij bij jou terecht kunnen, je wil ook dat ze jou gaan aanbevelen bij anderen. Dat jouw naam gekend staat binnen jouw doelgroep als degene waarbij je terecht kan voor X. Je wil top of mind zijn binnen jouw vak.

Denkt iemand: "Ik wil wat bijleren over Facebook marketing", dan wil ik dat ze meteen bij mij uitkomen. Of dat nu is omdat ze even gaan nadenken "wie ken ik die mij daarbij kan helpen", via een zoektocht op Google of wanneer ze raad vragen aan vrienden of collega's. Ik wil dat "Gerrit Vromant" als eerste naar boven komt.

Noem het autoriteit, noem het personal branding of thought leadership. Het komt erop neer dat jij als dé expert wil aanzien worden in je vak.

Hoe word je die autoriteit?

Als je als expert aanzien wil worden in je vak is de eerste stap natuurlijk een expert zijn. Maar gewoon een expert ZIJN is niet genoeg. Zelfs "de beste" zijn is niet genoeg. 

Om als autoriteit aanzien te worden moet je je expertise tonen. Door je kennis te delen en mensen te helpen wordt de connectie tussen jouw naam of je bedrijfsnaam en je domein steeds sterker.

En daarbij komt dus content marketing kijken.

Wat is content marketing?

Bij content marketing creëer je waardevolle content als onderdeel van je marketing.

Als we er een definitie op moeten plakken dan zou het deze zijn:

“In tegenstelling tot traditionele reclame, tracht een onderneming met content marketing geen diensten of producten te verkopen, maar consumenten informatie of advies te geven en op die manier vertrouwen of gezag op te bouwen.”

Je gaat dus nuttige content wegschenken aan je publiek om er klanten van te maken. Dat kan in de vorm van blogposts, e-mails, social media posts, e-books, podcasts, vlogs, video's, of zelfs 'fysieke' boeken.

Je doet nu al aan content marketing

De kans bestaat dat je nu eigenlijk al aan content marketing aan het doen bent.

Als je een Facebookpagina hebt en je post daar regelmatig iets op dat niet pure reclame is dan doe je al aan content marketing. Als je al blogt dan doe je al aan content marketing. Als je e-mails stuurt, dan doe je al aan content marketing.

Maar als het je nog niet het gewenste resultaat oplevert (dagelijks nieuwe leads, nieuwe klanten, die begeerde reputatie als dé autoriteit,...) dan mist er waarschijnlijk wat in het grote plaatje.

Want content marketing is meer dan af en toe een blogpost schrijven en 3 keer per jaar een nieuwsbrief sturen.

The big picture

Als je aan content marketing wil doen dan is het belangrijk dat je dat in zijn grote geheel bekijkt.

En het grote geheel, dat is dit:

 The big content marketing picture, zodat al je content ook effectief wat oplevert

The big content marketing picture, zodat al je content ook effectief wat oplevert

 1. Je wil vreemden aantrekken om je website te bezoeken
 2. Met die bezoekers wil je verbinden om er leads van te maken
 3. Met die leads wil je blijvend interageren om er klanten van te maken
 4. En die klanten wil je in de watten leggen om er ambassadeurs van te maken
 5. Zodat die ambassadeurs het woord voor jou gaan verspreiden en de cirkel rond is

De rode draad in elk van deze fases is content. Waardevolle content. Strategische content. In al zijn vormen.

Strategische content maken

Je content marketing strategisch aanpakken doe je dus niet door snel even te beginnen bloggen. Tuurlijk, dat kan tot op een bepaald punt werken, maar je hebt ermee niet het hele plaatje.

Om te weten hoe je je content strategisch aanpakt zijn er 5 elementen van belang:

 1. Je publiek: wie je wil bereiken met deze content, wie je doelgroep is
 2. Je doel: wat je wil bereiken met de content, waar je naartoe wil
 3. Je content: de content die je zal creëren om je publiek richting je doel te krijgen
 4. Je kanalen: de manieren waarop je content naar je publiek zal brengen
 5. Je Identiteit: wat jou anders maakt dan de anderen, jouw unieke sausje
 Het content model waarbij de 5 elementen van belang zijn om je strategie op te stellen

Het content model waarbij de 5 elementen van belang zijn om je strategie op te stellen

In de workshop gaan we dieper in op elk van deze 5 elementen en kan je ons content canvas downloaden om jouw content strategie in uit te werken. We geven je voor elk onderdeel ook een praktische opdracht om uit te voeren. Je kan de workshop hier herbekijken.

1. Weet wie je doelgroep is

Hoe beter je weet wie je doelgroep is, hoe beter je je content op hen kan toespitsen. In de content marketing is er geen "one size fits all" oplossing. Vage content zal bij niemand aanslaan.

Zorg dus dat je je richt op een specifieke doelgroep en je perfect weet wie dat is en wat ze nodig hebben. 

2. Bepaal waar je naartoe wil

Je kan content marketing voor veel inzetten. Om je naamsbekendheid te vergroten of om een bepaald product of dienst te verkopen. En alles daartussen.

Maar als jij niet concreet bent in je doel, ga je er niet duidelijk naartoe kunnen werken. Én ga je ook niet weten of je je doel behaalt. 

Stel dus een concreet doel op, en breek dat op in kleine haalbare stapjes.

3. Creëer de juiste content

Als je content nu niet genoeg aanslaat of amper gelezen wordt door je publiek, dan is het waarschijnlijk niet hetgene ze willen zien. 

Vertrek dus niet van wat jij dénkt dat ze nodig hebben, maar van wat zij je zeggen nodig te hebben. Doe dus aan customer research.

Denk aan de vragen die je vaak krijgt, ga op zoek op fora en in Facebookgroepen, of kijk eens in Google welke suggesties er naar boven komen wanneer je relevante keywords in Google intypt. Of probeer eens een tool als www.answerthepublic.com.

4. Gebruik de juiste kanalen

Als je denkt dat je als ondernemer zowel op Facebook als op Instagram als op LinkedIn als op Twitter en Youtube en Snapchat moet aanwezig zijn dan is de kans groot dat je geen enkele van deze kanalen goed aanpakt.

Als je content marketing goed wil doen, dan zijn er maar 2 kanalen die je zeker moet hebben, en dat is een eigen website met een blog. Alle andere kanalen dienen om mensen naar daar te krijgen.

 Alle wegen leiden naar je website en blog

Alle wegen leiden naar je website en blog

Uit de andere kanalen kies je er dus 1 of 2 waar jij op wil inzetten. Zo kan je daar goed op focussen en niet al je aandacht te veel verdelen.

5. Toon jezelf

"Alles is al geschreven over mijn onderwerp"
"Ik weet niet waar ik nog wat bij te dragen heb"

Dat is inderdaad zo als je vergeet om je eigen persoonlijkheid toe te voegen aan je blogposts. Dan is je content onherkenbaar en 1 van de zovelen.

Maar jij bent een uniek persoon en hebt een uniek verhaal. Gebruik dat en vermeng je persoonlijkheid in de content die je creëert. Maak je graag onnozele mopjes? Maak die dan ook in je content!

Opmerking: alles wordt hier heel kort uitgelegd, maar in de workshop gaan we dieper in op elk element. Bij de workshop hoort ook ons content canvas template dat je kan gebruiken om je strategie op te stellen. Bekijk dus zeker de hele workshop en download de template.

Strategie check, wat nu?

Ok, je hebt nu de basiselementen van een content marketing strategie. Tijd om aan de slag te gaan.

Maar daar wringt het schoentje bij de meeste solo-ondernemers. 

Want uit ons onderzoek bleek dat er 2 grote problemen zijn die mensen tegenhouden om met content marketing aan de slag te gaan:

 1. Niet genoeg kennis
 2. Niet genoeg tijd

Dat eerste hebben we je al een pak mee op weg geholpen in deze blogpost en nog meer in de workshop.

Voor dat tweede hebben we deze next steps voor jou:

1. Maak een strategie

Echt waar. Volg de stappen hierboven. Bekijk de workshop. Doe de opdrachten. Het gaat je helpen om daarna tijd te besparen. 

Eens je een strategie hebt weet je perfect wat er moet gebeuren en hoe je het moet doen. Dat zorgt ervoor dat je gewoon aan de slag kan gaan.

2. Maak tijd vrij

Als ondernemer heb je nooit "tijd over". Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Dus maak tijd vrij en hou die dan ook vrij.

Prik een datum waarop je enkel maar content gaat creëren, bepaal wat je gaat creëren, en zonder je af (eventueel op een andere locatie dan anders). En vooral: maak deze afspraak non-negotiable! Het is niet omdat deze afspraak enkel met jezelf is dat hij niet belangrijk is (integendeel!).

3. Creëer je content

Ok, D-Day: tijd om content te creëren. Wij zijn nogal fan van het "content batchen". 

Hoe beter je je voorbereid hebt op deze dag hoe meer je gedaan krijgt. Een blogpost van 1000 woorden schrijven op 1 uur is niet ongewoon.

4. Plan, publiCEER & promoot je content

Is je content klaar? Zet hem dan ook helemaal klaar. Zorg dat hij op het juiste moment live gaat en vergeet ook niet te promoten via je kanalen. 

5. Evalueer en herhaal

Content marketing draait om consistentie. Dus evalueer wat er gewerkt heeft en herhaal dat. Bekijk ook wat er minder goed gewerkt heeft en trek daar je lessen uit.

Verfijn misschien je strategie wat en zorg dat er nieuwe content gecreëerd wordt. Tijd voor een nieuwe batch day dus :).

Jouw beurt

Content marketing draait vooral om doen. Jij bent degene die het gaat moeten doen. Maar als je het goed doet kan het enorm veel opleveren. 

Met Summer of Content willen we jou helpen om deze stappen te zetten. Op onze Summer of Content Retreat zorgen we ervoor dat jij je gedurende 2 dagen 100% kan focussen op het creëren van content. En we zorgen ervoor dat je goed voorbereid aan de meet komt door de workshops en de coaching call, zodat je weet dat wat je doet ook meteen goed is. Bekijk hier alle info over de volgende editie.

De derde editie van Summer of Content gaat door op 8-9 en 10 augustus. De inschrijvingen zijn nu open en er is zelfs een early bird korting tot vrijdag 5 mei om 15u. We werken met kleine groepen, en van zodra we vol zijn gaan de deuren weer toe.

Geef jezelf de kennis en de tijd cadeau die je nodig hebt om dé autoriteit in je vak te worden.