5 redenen waarom gastbloggen een van de krachtigste content marketing technieken is

gastbloggen-is-een-goed-idee.jpg

Ben je nog niet zo lang aan de slag met content marketing? Of blog je wel al even maar worstel je om je blogposts bij “het grote publiek” te krijgen? Vraag je je af waarom niemand die posts leest waar jij zo hard aan zwoegt om te publiceren? Lees dan vooral verder, want ik deel vandaag een ongelofelijk krachtige techniek om jouw schrijfsels op grote schaal te verspreiden en gelezen te krijgen.

Als je je afvraagt waarom je weinig verkeer genereert naar je site met je blog, dan kan dat aan een waaier van factoren liggen. Misschien heb je niet gesnapt waar jouw publiek van wakker ligt (in dat geval zit er niks anders op dan je huiswerk opnieuw te maken, sorry). Of je weet je boodschap niet op een aantrekkelijke manier over te brengen. Misschien is de SEO van je site onbestaande. Of publiceer je gewoon niet consistent genoeg waardevolle content om een kritische massa op de been te krijgen. Hé, ik heb nooit gezegd dat het makkelijk zou zijn hé, dat bloggen…

Maar zelfs al heb je de regels van het bloggen behoorlijk goed onder de knie en vuur je regelmatig boeiende, kwalitatieve posts op de cyber-sfeer af, dan nog kan het verkeer naar je blog al eens tegenvallen. Zeker als je nog maar net begonnen bent en nog geen consistente stroom verkeer hebt weten te genereren (sympathiek van je moeder dat ze elke dag eens komt kijken, maar er mogen ook wel geïnteresseerden komen met wie je niet ooit langs de navelstreng verbonden was).

Eén van de meest effectieve content hacks die je dan kan inzetten is guest blogging.

 

gastblogs-waar-publiceren.jpg

“Guest blogging”, zei u?

 Gastbloggen (of guest blogging/posting) is – zoals de naam al doet vermoeden – een blogpost publiceren op een andere website of iemand anders blog. Als een soort gast-auteur dus.

Er zijn vijf belangrijke redenen waarom guest blogs zo’n krachtig wapen vormen in het arsenaal van de content marketeer.

 

1.     Gastbloggen helpt je om een groter/breder/diverser/… publiek te bereiken

Anno 2018 gaat marketing over een publiek opbouwen, een tribe, een community. Bloggen heeft bij uitstek een heel sterke community component. Als je erin slaagt een geëngageerde community op te bouwen, dan ben je aan de winnende hand.

Maar zoiets opbouwen vraagt tijd. Veel tijd. Vaak ja-ren. Vervelend als je een ongeduldige natuur hebt en droomt van world domination. Als je nog volop aan het bouwen bent aan je eigen community, kan je wel wat shortcuts gebruiken om je groei te versnellen.

Enter guest blogging.

Als je de kans krijgt om een gastblog te publiceren, dan kan je je boodschap delen met een bestaande community en met een heel nieuw publiek in contact komen en interageren. Als je een echt waardevolle post publiceert op een andere blog, dan hou je er gegarandeerd bezoekers, leads en fans aan over. En wie weet, hier en daar een klant.

Een voorbeeld.

Een jaar geleden publiceerde ik naar aanleiding van Internationale Vrouwendag een post op de Zeker Van Haar Zaak blog. Zeker Van Haar Zaak is hét netwerk voor vrouwelijke ondernemers en telt – letterlijk - duizenden leden en fans. Het verkeer naar mijn site was op de dag van publicatie een veelvoud van wat het normaal is. En het mooie is: die post blijft ook verkeer genereren in de weken en maanden na publicatie.

Ondertussen heb ik aan die bewuste blogpost een paar 1000 extra ogen op mijn site overgehouden. Een mooi aandeel daarvan heeft zich ook ingeschreven op mijn e-maillijst of is mij beginnen volgen via social media. En er zijn ook een paar concrete opportuniteiten en opdrachten uit voortgevloeid. En dat allemaal met één blogpost.

’t Was wel een goeike, al zeg ik het zelf. Het punt is dat diezelfde post op mijn eigen blog op dat moment nooit dezelfde impact had gehad.

 De blogpost die flink wat nieuwe bezoekers naar mijn site bracht. 

De blogpost die flink wat nieuwe bezoekers naar mijn site bracht. 

  

2.     Relaties, relaties, relaties: gastbloggen geeft een boost aan je netwerk

 

Bloggers, bedrijven, organisaties: iedereen heeft goede content nodig. Als jij waardevolle content aanlevert en meerwaarde creëert op een site die niet de jouwe is, bouw je aan je relatie met die persoon.

(Online) vriendjes maken is sowieso een slimme zet. Want na die guestpost gaan ze misschien wel regelmatig jouw content delen met hun publiek. Of ze openen de deur naar andere opportuniteiten. Hoe meer je dit doet, hoe sneller je netwerk aangroeit. You never know what’s gonna happen.

Zoals die keer dat ik compleet out of the blue contact opnam met een zekere Gerrit – de Facebookman – Vromant. Samenwerkingen openen deuren. En een gastblog is absoluut een mooie eerste stap in zo’n samenwerking.

 

3.     Gastbloggen helpt je om je als expert in de markt te zetten

 

Iemand die posts publiceert op eigen domein, is “gewoon” een blogger. Iemand die ook op andere sites en platforms publiceert, is goed op weg om een autoriteit in zijn of haar vak te worden. Tenminste, als je publiceert op gerespecteerde blogs en als de content die je aanlevert van hoge kwaliteit is.

 

Het is een beetje zoals met speaking opportunities of een interview in de krant: hoe meer je geassocieerd wordt met een bepaalde topic, hoe meer je als expert in die topic wordt aanzien. En met een gastblog heb je het voordeel dat je er op kan blijven teren. 

 

 Een buslading nieuwe fans?  Guest blogging is your game. 

Een buslading nieuwe fans? Guest blogging is your game. 

4.     Gastbloggen kan alvast geen kwaad voor je SEO

 

En daarmee bedoelen we eigenlijk: het is gewoon goed voor je SEO. Extra links naar jouw domein betekenen dat jouw eigen content makkelijker opgepikt wordt door zoekmachines. Wat opnieuw voor meer verkeer zorgt naar je eigen site. La vie est belle, n’est-ce pas?

Let wel: als het je puur om link building te doen is, dan is guest bloggen niet het beste idee. Gastbloggen kreeg ooit een slechte naam omdat ze misbruikt werden door bloggers die louter en alleen links wilden uitzetten naar hun eigen website zonder veel meerwaarde te creëren voor de blog waarop ze te gast waren. Zo werkt het natuurlijk niet: het is bijzonder doorzichtig als je gastblog opgezet is als een verzameling links naar je eigen blog. Zorg voor een boeiende, interessante post en link ook naar andere relevante content op andere sites. Alleen dan pluk je er op termijn de vruchten van. Alles valt of staat met goede content. Zeg maar dat ik het gezegd heb.

 

5.     Gastbloggen is goed voor de statistieken

gastblog-publiek.jpg

De statistieken van je social media bijvoorbeeld. Ahja, ook je sociale-media-kanalen varen wel bij gastbloggen, want als lezers jou “ontdekken” via een gastblog en jouw content interessant vinden, bestaat de kans dat ze je gaan volgen op social media om geen nieuwe posts van jou te moeten missen. En als je het een beetje handig aanpakt, is het ook dé gelegenheid om meer volk op die e-maillijst van je te krijgen. Win, win, win!

 

Ondertussen ben je ongetwijfeld overtuigd van de kracht van gastbloggen en kan je niet wachten om je eerste gastblog te publiceren (zo niet, dan heb ik mijn werk niet goed gedaan – of dan moet je het nog eens goed laten bezinken ;-)). Maar zoals steeds bij die “allereerste keer” kan je misschien wel wat handige tips gebruiken. Download hieronder onze guest blogging cheatsheet om je kans op succes met je guest posts te maximaliseren!

 

 

Anouck Meier

volzin, 126 Brugseweg, Ieper, Vlaanderen, 8900